Snooker is een biljartspel voor twee spelers of twee ploegen waarbij alle ballen behalve de witte weggespeeld moeten worden. Er zijn in totaal 22 ballen: vijftien rode, zes andere kleuren (geel, groen, bruin, blauw, roze en zwart) en een witte bal. Het is het best vergelijkbaar met pool. De belangrijkste verschillen tussen pool en snooker zijn de afmetingen; een snookertafel is in de regel groter dan een pooltafel, de ballen zijn kleiner en lichter en de keus zijn bijgevolg dunner.
Geschiedenis
De eerste vormen van het biljartspel zijn al in de 15e eeuw te vinden, maar snooker is een recentere versie. Het spel is ontstaan in het Brits koloniale India, toen officieren van het leger nieuwe variaties bedachten op het populaire biljartspel. Verschillende verhalen over het precieze ontstaan van het snooker doen de ronde, maar meestal wordt aangenomen dat Sir Charles Neville Chamberlain, een kolonel van het leger, in 1875 in Jabalpur voorstelde om de gekleurde ballen van pyramids toe te voegen aan de zwarte bal en de rode ballen van het spel Life Pool, waardoor het moderne spel ontstond.
Het woord snooker was toen nog een bijnaam voor de soldaten in het leger. Deze naam werd vervolgens gegeven aan de beginners in het nieuwe spel en uiteindelijk werd het spel zelf snooker genoemd.
Billiards en later snooker zijn in India zo populair geworden, doordat de in India gestationeerden graag het spel croquet speelden. Dit wilden ze in India ook spelen, maar in het regenseizoen liet het weer dit niet toe. Daarom moesten ze naar een vervanging op zoek. Dit werd het biljartspel. Op vele oude afbeeldingen is te zien dat er met een gebogen keu gespeeld wordt op een tafel met poortjes en pockets. Dit was nog het gevolg van het toen populaire croquet. De snookerkeu heeft nog steeds de vlakke achterkant.
Het snookerspel kwam in het Verenigd Koninkrijk terecht toen John Roberts, een toenmalige biljartkampioen, naar India reisde, daar kennismaakte met het spel en het uiteindelijk in zijn thuisland introduceerde. Het Verenigd Koninkrijk is nog steeds veruit het zwaartepunt van de snookersport, al leveren ook Ierland, Canada, Australiė, Malta en recent China tegenwoordig topspelers. Ook in Nederland, Belgiė en Duitsland wordt veel gesnookerd, maar minder op topniveau.
De eerste belangrijke topspeler was Joe Davis, die in de snookerwereld een legendarische status geniet. Hij was ook de belangrijkste drijfveer achter het eerste echte wereldkampioenschap in 1927. Later kreeg het snooker langzaamaan de status die het nu heeft, met spelers als Ray Reardon, Alex Higgins, Steve Davi, Dennis Taylor, Stephen Hendry, Jimmy White en Ronnie O“Sullivan.
In 1968 werd de WPBSA opgericht, die de sport op professioneel niveau organiseert.
Snooker in Belgiė
In het begin van de jaren “80 doet snooker zijn intrede in Belgiė. Na een algemene verspreiding van de kleurentelevisie en vooral van de opname van BBC (British Broadcasting Cooperation) in het programma-aanbod van de kabelmaatschappijen presenteert snooker zich onmiddellijk als een enorm boeiende kijksport waarbij afwisselend vooral de tactiek en het spektakel naar voor komt. Spelers zoals Steve Davis, Dennis Taylor, Jimmy White, John Parott en Alex Higgins worden ook buiten Groot-Brittanniė al zeer snel publiekslievelingen en zij worden aanzien als ambassadeurs voor deze “nieuwe“ vorm van biljartsport.
In de praktijk is het eigenlijk maar een kleine stap van de buis naar het zelf eens proberen en daarom ontstaat onmiddellijk een grote vraag om ook in ons land de snookersport te kunnen beoefenen. De horecasector speelt hier zeer snel en handig op in en vanaf 1982 worden dan ook in ons land van west naar oost talrijke snookerlokalen en -centra opgericht.
BBSA
Na de eerste snookerervaringen wordt in Belgiė al snel met veel belangstelling gesproken over het initiatief om een snookerbond op te richten en dit vooral om de vraag naar competities en tornooien te kunnen beantwoorden. Bij de eerste verkennende gesprekken met mensen uit de commerciėle en de biljartwereld is ook de Koninklijke Belgische Biljartbond (KBB) uitgenodigd. Na verscheidene mislukte pogingen wordt dan daadwerkelijk in december 1983 te Antwerpen een leidinggevend snookerorgaan, genaamd Belgium Billiards and Snooker Association, opgericht. De BBSA is geheel een feit en bestaat aanvankelijk in 4 gewesten, afgebakend door de provinciegrenzen, nl. Antwerpen, Brabant, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen. Later worden ook nog de gewesten Henegouwen-Namen, Limburg en Luik erkend.
Tornooien en kampioenschappen in Vlaanderen
In 1984 vinden in Oostende de allereerste Belgische kampioenschappen plaats voor “individueel“ en “ploegen“ en mettertijd is BBSA de nationale kampioenschappen gaan uitbreiden met de categorieėn Cadetten, Junioren, Dames, Veteranen, Ploegen en Dubbels. Gaandeweg ontstaat ook de nood aan een gestructureerde organisatie van nationale tornooien in dit liefst in verschillende categorieėn. Enerzijds worden er specifiek voor de categorieėn Cadetten, Junioren, Dames en Veteranen 5 nationale selectietornooien ingericht. Via deze tornooienreeksen kunnen spelers uit de verschillende categorieėn zich nog steeds plaatsen voor de betreffende Belgische kampioenschappen.
Anderzijds worden Belgium Rankings ingericht, in het begin een Open tornooienreeks met vrij grote prijzenpotten en daarom gegeerd door de meeste “betere“ binnen- en ook buitenlandse spelers. De hoofdbetrachting van dit opzet is trouwens geweest om de Belgen vooral meer ervaring te geven en beter“ te maken zodat zij snel hogerop mee zouden kunnen en wie weet op termijn wel overzee kunnen slagen. Momenteel heeft Belgium Ranking helaas aan prestige ingeboet.
Naast dit alles zijn er in het verleden ook verschillende nationale privé-initiatieven geweest zoals bvb. de Samyn-Cup, de World Open Snooker Ranking (WOSR) en de Belga-Cup.
Oprichting van de Vlaamse Snookerfederatie (VSF)
Op het ogenblik dat het zeer moeilijk is geworden om voldoende sponsorgelden aan te kunnen brengen, wordt gezocht naar andere werkingsmiddelen. Teneinde een erkenning en een mogelijke vorm van steun en subsidiėring van de overheid te kunnen bekomen is BBSA daarom in 1997 op voordracht en initiatief van Patrick Raes en Ignace Uytdenhouwen opgesplitst in de Vlaamse Snookerfederatie vzw (ongeveer 4.000 leden) en l“Association Francophone de Snooker asbl (ongeveer 400 leden). De Vlaamse Snookerfederatie (VSF) wordt onmiddellijk erkend door Sport Vlaanderen en ontvangt sindsdien jaarlijks een personeels- en een beperkte werkingssubsidie van de Vlaamse Gemeenschap.