Facebook
Twitter
U bent hier: VZW Materie » WVV
WVV

Wetboek van vennootschappen en verenigingen, kortweg WVV.

Het nieuwe wetboek van vennootschappen en verenigingen (WVV) werd op 28/02/2019 goedgekeurd en treedt in werking op 01/05/2019. Het nieuwe WVV is de derde pijler van de lang aangekondigde hervormingen die ook voor vzw’s van toepassing zijn.

Het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen omvat alle wettelijke regels met betrekking tot ondernemingen. De wet van 27 juni 1921, zoals gewijzigd door de wet van 2 mei 2002 en latere wetswijzigingen, verdwijnt (behalve de bepalingen met betrekking tot de Europese politieke partij en de Europese politieke stichting). Dit betekent dat elke vzw, net zoals bij de implementering van de vzw-wet van 2 mei 2002, de statuten moet aanpassen aan de nieuwe wetgeving.

Wanneer men de weg in een wetboek niet kent, is het zeker niet eenvoudig om ermee aan de slag te gaan. Daarom heeft de Vlaamse organisatie voor Internationale Volkssporten vzw (VIV) de boeken die slaan op alles wat met een vzw te maken heeft doorgenomen. Daarnaast hebben we getracht alle onderdelen (die op de vzw slaan) zo correct en volledig mogelijk uit de WVV te halen.  We nemen geen enkele verantwoordelijkheid op ons, moest er blijken dat informatie ontbreekt. Naast dit document kan u op de website ook een exemplaar terugvinden van het WVV. Raadpleeg dit zeker ook! 

Naast het document dat door de VIV werd opgesteld en het volledige Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen, kan u op de website ook een document terugvinden met een uittreksel uit de VSDC vzw Review – NR 185. Zij schreven heel wat richtlijnen uit voor de aanpassing van de statuten conform het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

VSDC vzw liet ons aan de hand van hun ‘VSDC vzw Review-boekje’ dat om de twee maand uitgebracht wordt, weten dat het WVV is ingedeeld in 18 boeken. Echter zijn slechts enkele van belang voor de vzw:

-         Boek 1: algemene, inleidende bepalingen, met opname van de nieuwe definitie van de vzw

-         Boek 2: bepalingen gemeenschappelijk aan de rechtspersonen geregeld in dit wetboek

-         Boek 3: bevat alle bepalingen omtrent de jaarrekening

-         Boek 9: is volledig aan de vzw gewijd

 
DOWNLOADS

Definitief wetsontwerp

Wetboek voor vennootschappen en verenigingen - wetboek

Wetboek van vennootschappen en verenigingen - VSDC

Gerelateerde link: www.vsdc.be

Meer informatie over opleidingen bij Dynamo Project : link

 

 BIJSCHOLINGEN  

April 2019
 
Omdat organisaties ongetwijfeld al met vragen zitten, organiseert het Dynamo Project vanaf volgende maand bijscholingen over de gewijzigde vzw-wetgeving. Ze zijn gericht op sportclubbestuurders, maar als federatiemedewerker ben je uiteraard ook welkom. Een overzicht van de reeds ingeplande bijscholingen kan men vinden op de site van Dynamo Project.
 
De VSF plant later dit jaar nog een bijeenkomst voor sportfederaties over dit thema. Zijn er al specifieke uitdagingen binnen je federatie door de nieuwe wetgeving? Geef ze dan gerust door aan de VSF, dan kan men hierop inspelen. Stuur hiervoor een mailtje naar Leen (leen@vlaamsesportfederatie.be).
Welkom op de website van de Vlaamse SnookerFederatie vzw.
Algemeen
Extra
Contacteer ons
Vlaamse SnookerFederatie VZW
Zuiderlaan 13
9000 Gent (BE)
info@vsf-snooker.be
© 2012-2023 Vlaamse SnookerFederatie VZW | Privacy
Produced by NetQue: E-Business Solutions